Orasvuon Konepaja Oy – OK-trukkien valmistaja

Olavi Orasvuon vuonna 1951 kotitalonsa alakertaan perustama yritys Orasvuon Konepaja Ky teki alkuvaiheessa erilaisia metallirakennelmia, kasvihuoneiden runkoja, lämpökeskuksia, sahalaitosten koneistoja. Tutuksi tuli Koivun Saha Metsäkylässä, joka kaipasi sahalleen maastokelpoista trukkia.

Kuvassa Olavi Orasvuo autotalliverstaansa edessä naapurin isäntien Eelis Lipposen ja Kauko Orasvuon kanssa tutkailemassa uuden uutukaista traktoria, josta kehittyi aikaa myöten OK-trukki.

Vuosi oli 1953, kun Orasvuo rakensi Fordson Major -traktoriin maston nostosylintereineen. Seuraavaan trukkiin käännettiin ohjaamo, jotta kuljettajan ei tarvinnut ajaa niskat vinossa.

Ensimmäinen haarukkatrukki kuvattu paikalla, johon nousi myöhemmin konepajarakennus v. 1969.

Ensimmäiset kaksi Major-pohjaista trukkia tehtiin autotallissa, mutta kun OK-trukkien sarjatuotanto alkoi v. 1956 valmistui uusi halli väljempine tiloineen. Tämä malli sai nimekseen OK-trukki ja se osoittautui erittäin toimivaksi ja suosituksi. Fordin markkinoimana OK-trukista kiinnostuttiin ympäri Suomea. Kauppa kävi etupäässä pienille ja keskisuurille sahoille sekä suuriin ulkovarastoihin, mutta vietiin myös mm. Länsi-Saksaan ja Afrikkaan.

Tässä juhlitaan viidettäkymmenettä OK-trukkia syystalvella 1960. Keskellä pisimpänä Olavi Orasvuo.

Trukit olivat päätuote, joita valmistui keskimäärin 20 vuodessa  OK 4400 oli aikansa suosituin malli, asiakkaina piensahat ja betonivalimot.

Sivutuotteena Orasvuon Konepajalla tehtiin myös omin innovatiivisin keinoin muutoksia traktorin tekniikkaan, rakenteisiin ja ominaisuuksiin. Syntyi legendaarinen malli Ford OK6, joita hankkivat etupäässä puutavaran käsittelijät. Vapo eli Valtion polttoainekeskus oli vakioasiakas, jolle tehtiin halkaisu- ja aisauslaitteella varustettuja hydraulihalkojia sekä  kantomurskaimia turvesuolta nostettavien kantojen pilkkomiseen.
Myös paikalliselle saha- ja paperiteollisuudelle tehtiin koneita ja laitteita mittatilaustyönä. Haminan satamaan Oy Blomberg Ab:n pyynnöstä suunniteltiin paperirullien siirtelyyn vetotraktori, joka sai nimekseen OK-112 Tehomestari. Myöhemmin Tehomestareita toimitettiin myös Mosambikiin.

Kantomurskain eli kantopalakone.

Orasvuon Konepaja Oy toimi aina vuoteen 1999 saakka. Parhaimmillaan konepaja oli yksi kaupungin suurimpia työllistäjiä reilulla 30 työntekijällä.