Taloja, pihoja, katuja, maisemia

Lakuboksien perinne syntyy

Saviniemi-päivillä vuonna 2014 syntyi uusi perinne. Joka vuosi myyntiin tulee lakuboksi uusin Saviniemi-aiheisin kuvin ja tarinoin.  Erittäin suosituksi tulleita bokseja on tehty jo kuutena vuonna, mutta nyt koronavuosina perinteeseen tuli katko. Ei ole Saviniemi-päiviä eikä lakubokseja.

Lakuboksien kuvat ja tarinat vuosittain:

Saviniemeä vesitornien rakentamisen aikoihin 60-luvun alussa

Anttilan ”Everstin” talon tarinaa
Perinnemestari – vaalitaan vanhaa -sarja tv:ssä ja radiossa esitetään sarja, jonka yksi kohde on vuonna 1839 rakennettu haminalainen talo.

Eläkkeellä olevat sisarukset Pirkko Anttila ja Ritva Jyränki löysivät entisen kotitalonsa purettavien talojen joukosta. Alue oli kaavoitettu kerros- ja rivitaloalueeksi. Kotitalo puolestaan oli listattu kulttuurihistorialliseksi, mutta ei suojelluksi kohteeksi.
Alkoi pelastusoperaatio. Ensin siskokset saivat asemakaavan muutettua. Nyt he istuvat kauniin lapsuudenkotinsa olohuoneessa ja pohtivat, millainen aarreaitta heidän vinttinsä on. Siellä on neljän sukupolven kirjeenvaihtoa, vanhoja koulukirjoja ja astioita. ”Olo on onnellinen. Nukun nyt samassa huoneessa, jossa vietin nuoruusvuodet. Ikkunan alla kasvavat äidin istuttamat ruusut.”

”Pirkko Anttilan ja Ritva Jyrängin haastattelu löytyy Perinnemestari-ohjelman loppuosassa https://areena.yle.fi/1-217489?autoplay=true

Remontista Anttila ja Jyränki ovat kirjoittaneet myös kirjan ”Talo matkalla eilisestä huomiseen.”