Taloja, pihoja, katuja, maisemia

Saviniemeä vesitornien rakentamisen aikoihin 60-luvun alussa

Bärlundin talo, Mannerheimintie 27

1800-luvulta peräisin oleva nahkuri Bärlundin talo

Bärlundin pihalla on vietetty isollakin joukolla kutsuja.

Kuvassa noin vuonna 1930 Bärlundin pihalla leikkivät tytöt ovat vasemmalta Kyllikki Groth, myöh. Reila, Sirkka-Liisa Karttunen, Aili Karttunen, ”Vivi” Lignell, Maire Karttunen ja ”Lille” Lignell

Anttilan, “Everstin” talo, Mannerheimintie 15

Eläkkeellä olevat sisarukset Pirkko Anttila ja Ritva Jyränki löysivät entisen kotitalonsa purettavien talojen joukosta. Alue oli kaavoitettu kerros- ja rivitaloalueeksi. Kotitalo puolestaan oli listattu kulttuurihistorialliseksi, mutta ei suojelluksi kohteeksi.

Alkoi pelastusoperaatio. Ensin siskokset saivat asemakaavan muutettua. Nyt he istuvat kauniin lapsuudenkotinsa olohuoneessa ja pohtivat, millainen aarreaitta heidän vinttinsä on. Siellä on neljän sukupolven kirjeenvaihtoa, vanhoja koulukirjoja ja astioita. ”Olo on onnellinen. Nukun nyt samassa huoneessa, jossa vietin nuoruusvuodet. Ikkunan alla kasvavat äidin istuttamat ruusut.”

Talo sijaitsee tontilla Hietakylä no 4, joka on käsittänyt koko alueen Kirkkojärven ja Savilahden välissä, ja siinä on ollut jo muinoin savutorppa.

Unelma omasta talosta toteutui v. 1937. Talon on rakennettu jo n. 100 vuotta aikaisemmin, v. 1839.

Talon historiasta ja remontista nykyiseen asuun Anttila ja Jyränki ovat kirjoittaneet mielenkiintoisen kirjan “Talo matkalla eilisestä huomiseen.”

Ekengrenin talo, Mannerheimintie 23

Kuva n. 50-60-lukujen vaihteesta. Alunperin avoterassi on remontoitu asuintiloiksi.