Savilahti

Savilahti sahanrannasta Pitäjänsaarelle päin. Keskellä häämöttää pieni luoto, mikä nyt on iso lokkisaari. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Savilahden kunto 

Saviniemen Asukasyhdistys on toimintasuunnitelmissaan päättänyt pyrkiä mahdollisuuksiensa mukaan vaikuttamaan Savilahden huolestuttavan tilan kohentamiseen. Savilahden kunto huononee koko ajan, se mataloituu lisääntyvän kasvillisuuden tuoman humuksen ansiosta.

Yhdistys on ollut kesällä 2020 yhteydessä Haminan kaupungin ympäristöpalveluihin sekä puhelimitse että kirjeitse. Esitimme toiveenamme lokkisaaren palauttamisen alkuperäiseen kuntoon sekä ruovikkojen asteittaisen pienentämisen, mikä mahdollistaisi monilajisen vesilintukannan etenkin muuttoaikana. Kolmantena esitimme uimaranta-alueen edelleen kehittämisen kaupunkimme “keuhkoina”.

Lokkisaariasiaa käsitteli myös Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Lausunnon mukaan (lausunto annettu myös jo v. 2012)  lokkisaarta ei saa poistaa eikä puuttua naurulokin yhdyskunnan elinympäristöön esimerkiksi ruoppaamalla. Se vaatisi vesilain mukaisen luvan, jota ELY-keskus ei tulisi puoltamaan. Naurulokki on rauhoitettu lintu. Uimaranta-asiaan odotamme kannanottoa.

****