Savilahti

Vuosikymmeniä vanha kuva Savilahden sahanrannasta Pitäjänsaarelle päin. Keskellä häämöttää pieni luoto, joka nyt on iso lokkisaari. Klikkaa kuvaa suuremmaksi.

Savilahden tila

Saviniemen Asukasyhdistys on toimintasuunnitelmissaan päättänyt pyrkiä mahdollisuuksiensa mukaan vaikuttamaan Savilahden huolestuttavan tilan kohentamiseen. Savilahden kunto huononee koko ajan, se mataloituu lisääntyvän kasvillisuuden tuoman humuksen ansiosta.

Yhdistys on ollut kesällä 2020 yhteydessä Haminan kaupungin ympäristöpalveluihin sekä puhelimitse että kirjeitse. Esitimme toiveenamme lokkisaaren palauttamisen alkuperäiseen kuntoon sekä ruovikkojen asteittaisen pienentämisen, mikä mahdollistaisi monilajisen vesilintukannan etenkin muuttoaikana.

Kolmantena esitimme uimaranta-alueen edelleen kehittämisen kaupunkimme “keuhkoina”. Uimarannan kohtalona taitaa olla käyttökiellossa pysyminen valkoposkihanhien vallattua rannan.

Lokkisaariasiaa käsitteli myös Kaakkois-Suomen ELY-keskus. Lausunnon mukaan (lausunto annettu myös jo v. 2012)  lokkisaarta ei saa poistaa eikä puuttua naurulokin yhdyskunnan elinympäristöön esimerkiksi ruoppaamalla. Se vaatisi vesilain mukaisen luvan, jota ELY-keskus ei tulisi puoltamaan. Naurulokki on rauhoitettu lintu. Uimaranta-asiaan odotamme kannanottoa.

MeriHamina ry ja vesialueet

Saviniemen Asukasyhdistys seuraa Savilahden huolestuttavaa tilaa ja pyrkii mahdollisuuksiensa mukaan vaikuttamaan sen kohentamiseen.
Asian edistämiseksi yhdistys on liittynyt MeriHamina ry:n hankkeeseen keskusta-alueen vesialueiden parantamiseksi. Tutustu MeriHamina ry:n sivuihin tästä.