Bärlundin talossa nahkatehdas ja puusepänliike

Mannerheimintie 27, 1800-luvulta peräisin oleva nahkurin talo

Nahkuri Wilhelm Bärlund (1845-1909) Orimattilasta oli nuorena saapunut Haminaan ja perustanut nahkaliikkeen v. 1874. Hän oli alansa ensimmäinen suomenkielinen yrittäjä Haminassa. Hän oli myös yksi ensimmäisistä kaupunginvaltuutetuista.  Hänen poikansa, raatimies Hjalmar Bärlund laajensi isänsä nahkaliikkeen tehtaaksi v. 1913 tunnuksena ”pohjanahkaa 60 päivässä”. Bärlund oli tehtaan johdossa vuoteen 1923. Nahkatehtaan toiminta päättyi 20.4.1926. Valjas- ja nahkaverstas sekä kauppa  sijaitsivat Bärlundin piharakennuksessa – oli tiettävästi Haminan ensimmäinen kauppa.

Onpa pihalla vietetty isollakin joukolla kutsuja.

Kuvassa noin vuonna 1930 pihalla leikkivät tytöt ovat vasemmalta Kyllikki Groth, myöh. Reila, Sirkka-Liisa Karttunen, Aili Karttunen, ”Vivi” Lignell, Maire Karttunen ja ”Lille” Lignell

Sotien jälkeen Bärlundin taloon perustivat K. Hauhio ja Syvänne puusepänliikkeen, Syke Oy. Syke valmisti puuastioita, muun muassa saaveja ja kirnuja. Syke oli myös rotanloukkutehdas.

Nahkurin talossa toimi myöhemmin kutomakoulu, naiskotiteollisuuskoulu ja käsityökeskus. 1980-luvun alussa talot saivat väistyä rivitalojen tieltä. Rakentaminen alkoi v. 1983.