Nahkureita ja puuseppiä

Nahkureita

Nahkuri Wilhelm Bärlund (1845-1909) Orimattilasta oli nuorena saapunut Haminaan ja perustanut nahkaliikkeen v. 1874. Hän oli alansa ensimmäinen suomenkielinen yrittäjä Haminassa. Hän oli myös yksi ensimmäisistä kaupunginvaltuutettuja.  Hänen poikansa, raatimies Hjalmar Bärlund, laajensi isänsä nahkaliikkeen tehtaaksi v. 1913 tunnuksena ”Pohjanahkaa 60 päivässä”.
Bärlund oli tehtaan johdossa vuoteen 1923. Nahkatehtaan toiminta päättyi 20.4.1926. Valjas- ja nahkaverstas sekä kauppa  sijaitsivat Bärlundin piharakennuksessa – oli tiettävästi Haminan ensimmäinen kauppa.

Mannerheimintie 27

Saviniemessä toimi myös nahkuri Nordström. Nordströmin palveluksessa oli nahkuri Aaro Hämäläinen, jonka Helvi-tyttärestä tuli tunnettu kirjailija. Nordströmin kuoleman jälkeen toimintaa jatkoi hänen leskensä.Tämän kuoltua Aaro Hämäläinen lähti töihin Helsinkiin ja perhe muutti Ahtolan saunataloon Isoympyräkadulle.

Puuseppiä – Syke Oy


Kuvassa kirnu veiveineen sekä avattuna.

Sotien jälkeen Kalervo Hauhio ja Oskar Syvänne perustivat Bärlundin taloon puusepänliikeen nimeltä Syke Oy. Oskar Syvänne oli varsinainen puuseppä sekä tynnyreiden, kiulujen ja muiden puuesineiden tekijä.
Syke valmisti myös kirnuja. Näitä kotitarvemyllyjä valmisti Haminassa Kaarlo Syvänne. Oskar Syvänne teki puolestaan ETU-merkkisiä kiviparimyllyjä.
Puusepän työ oli tyypillisesti huonekalujen sekä koriste- ja käyttöesineiden valmistamista, korjaamista, muokkaamista ja entisöintiä.
Syke oli myös rotanloukkutehdas.

Nahkurin talossa toimi myöhemmin kutomakoulu, naiskotiteollisuuskoulu ja käsityökeskus. 1980-luvun alussa talot saivat väistyä rivitalojen tieltä. Rakentaminen alkoi v. 1983.