Historiaa

Historiaa-otsikon alle kootaan saviniemeläistä historiaa pala palalta, niin henkilöhahmoihin piirtyviä juttuja kuin kaikenlaisia tarinoita, valokuvia taloista, pihoista ja maisemista sekä muistellaan, minkälaisia yrityksiä ja yrittäjiä täällä on joskus elellyt – sitten 1500-luvun taskaleiden.

Yhdistys toivoo myös, että lähettäisitte omia muistojanne ja tarinoitanne täydentämään saviniemeläistä historiaa. Jos vinkkaatte, voimme tulla vaikka raapustamaan asiat talteen. 

Valokuvia on kertynyt vuosien saatossa ja niitä siirretään sivustolle pikku hiljaa. Silti valokuvat ja tarinat ovat aina tervetulleita. Kirjoittakaa vaikka kuinka pikkuisista asioista ilman kritiikkiä ja vinkatkaa valokuvista yhteydenottolomakkeella. Kuvien skannaus ja käsittely hoituu ylläpitäjien toimesta.

Kohdassa ”Taloja, pihoja, katuja, maisemia”  kartta Historian havinaa Saviniemestä. Asukasyhdistyksen tekemään karttaan on sijoitettu Saviniemen merkittäviä, ja jo historiaan siirtyneitä rakennuksia ja paikkoja tarinoineen. Vesitorni on ainut vielä pystyssä ja käytössä oleva rakennus. Karttapohja on Haminan kaupungin opaskartta vuodelta 1963.

Saviniemen Asukasyhdistys kokosi ja julkaisi 90-luvulla Saviniemen kuva-cd:n, jossa on paljon kuvia vanhasta Saviniemestä ja saviniemeläisistä. Kuvia pääsee katselemaan Vanhaa Haminaa Facebook-sivustolta.

Jari Nenosen viisii: ”Saviniemestä voi lähteä, mutta saviniemeläisyys ei lähde. ”Siis kerran saviniemeläinen, aina saviniemeläinen.”