Taskalinmäen vesitorni

Saviniemen maamerkki on Taskalinmäen vesitorni

Taskalinmäen vesitorni on Saviniemen kauas näkyvä maamerkki. Vesitorni on kuulunut maisemaan jo noin 60 vuotta. Tornirakennelman muodostaa kolmen, omalla jalallaan seisovan vesisäiliön ryhmä.

Tornit ovat olleet myös Saviniemen Asukasyhdistyksen tunnuksen kirvoittaja.
Edessä olevat laineet kuvaavat alueen toista tunnusomaista piirrettä, merta.

Taskalinmäen vesitornin historia 

Haminan päävesitorni Taskalinmäellä on rakennettu vuosina 1963-1964. Tornirakennelma on kolmen vesisäiliön muodostama uljas ryhmä. Korkeus säiliön juuren maanpinnan tasosta on 45 metriä.

Kuhunkin säiliöön mahtuu vettä 800 kuutiometriä, yhteistilavuus 2400 kuutiota. Betonirakenteinen säiliöosa on halkaisijaltaan 12 metrin lieriö. Säiliöt seisovat omilla betonirakenteisilla, sylinterinmuotoisillala jaloilla. Jalan halkaisija on 5 metriä.

Rakennusvaiheen kuvia. Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.


Kuvassa vasemmalta Juhani Purho, Kai Engblom ja Osmo Purho

Rakentamisen aikana Taskalinmäen lapset harrastivat kiipeilyä torneilla, jopa aivan keskeneräisen säiliön reunoilla. Sieltä katsottuna isot kaapelikelat Nahkurinkadulla (nyk. Taskalinmäentie) näyttivät rihmarullilta ja autot leikkiautoilta. Ei pelottanut, ei hirvittänyt!

Vesitornit on peruskorjattu vuosina 2011-2012

Peruskorjauksessa uusittiin muun muassa vesikatot, säiliöiden ulkoverhous ja eristykset sekä pinnoitettiin jalat.

Vesitornit saivat sähköjärjestelmien uusimisen myötä valaistuksen. Led-valaistus mahdollistaa lähes rajattoman värivalojen käytön lähes ympärivuotisesti. Käytössä on 66 isoa ja 27 pientä valaisinta.
Valaistuksen suunnittelussa oli mukana kuvataiteilija Jaakko Niemelä.

Vesitornien valaistuksen juhlapäiväohjelmat

Normaalin perusvalaistuksen lisäksi juhlapäiville on omat valaistusohjelmat. Niitä voidaan käyttää vain tarkoitukseen suunniteltuina päivinä tai ajanjaksoina. Nämä voivat vaihdella kausittain.

Vakituiset juhlapäivät:

Itsenäisyyspäivä
Tätä ohjelmaa voidaan käyttää myös kansainvälisen sotilasmusiikkifestivaalin Hamina Tattoon tai Haminan kaupungin muiden arvokkaiden tilaisuuksien juhlavalaistuksena.

Joulu ja uusi vuosi
Uuden vuoden valaistusta voidaan käyttää myös valojen yönä tai vastaavana juhlapäivänä
Harkintansa mukaan Haminan Vesi voi päättää poiketa ohjelmista.