Taskalinmäen vesitorni

Taskalinmäen vesitorni

Taskalinmäen vesitorni on Saviniemen kauas näkyvä maamerkki. Vesitorni esiintyy myös Saviniemen Asukasyhdistyksen tunnuksessa. Edessä olevat laineet kuvaavat alueen toista tunnusomaista piirrettä, merta, Savilahtea.

Taskalinmäen vesitornin historia 

Haminan päävesitorni Taskalinmäellä on rakennettu vuosina 1963-1964. Tornirakennelma on kolmen vesisäiliön muodostama uljas ryhmä. Korkeus säiliön juuren maanpinnan tasosta on 45 metriä.

Rakennusvaiheen kuvia:

Kuvassa vasemmalta Juhani Purho, Kai Engblom ja Osmo Purho (suurenna kuvaa klikkaamalla sitä)

Kuhunkin säiliöön mahtuu vettä 800 kuutiometriä, yhteistilavuus 2400 kuutiota. Betonirakenteinen säiliöosa on halkaisijaltaan 12 metrin lieriö. Säiliöt seisovat omilla betonirakenteisilla, sylinterinmuotoisillala jaloilla. Jalan halkaisija on 5 metriä.

Vesitornit on peruskorjattu vuosina 2011-2012. Silloin uusittiin muun muassa vesikatot, säiliöiden ulkoverhous ja eristykset sekä pinnoitettiin jalat.
Vesitornit saivat valaistuksen sähköjärjestelmien uusimisen myötä. Valaistuksen suunnittelussa oli mukana kuvataiteilija Jaakko Niemelä. Led-valaistus mahdollistaa lähes rajattoman värivalojen käytön lähes ympärivuotisesti. Käytössä on 66 isoa ja 27 pientä valaisinta.

Valaistuksen juhlapäiväohjelmat

Normaalin perusvalaistuksen lisäksi juhlapäiville on omat valaistusohjelmat. Niitä voidaan käyttää vain tarkoitukseen suunniteltuina päivinä tai ajanjaksoina.

  • Itsenäisyyspäivä.
    Tätä ohjelmaa voidaan käyttää myös kansainvälisen sotilasmusiikkifestivaalin Hamina Tattoon tai Haminan kaupungin muiden arvokkaiden tilaisuuksien juhlavalaistuksena.
  • Joulu ja uusi vuosi.
    Uuden vuoden valaistusta voidaan käyttää myös valojen yönä tai vastaavana juhlapäivänä
    Harkintansa mukaan Haminan Vesi voi päättää poiketa ohjelmista.